Revoluția industrială - De la Industry 1.0 la Industry 4.0

Revoluția industrială - De la Industry 1.0 la Industry 4.0


Progresele tehnice schimbă și modul de producție a diferite obiecte. Pasul făcut în domeniul tehnologiei de producție, care era complet diferită în trecut, poartă și denumirea de revoluție industrială. Noile tehnologii de producție au schimbat fundamental condițiile de lucru și stilul de viață al oamenilor. Care au fost revoluțiile industriale și unde ne aflăm în acest moment? „De la prima revoluție industrială la Industry 4.0”

Prima revoluție industrială a început în secolul al XVIII-lea prin utilizarea puterii aburilor și mecanismelor de producție. Volumul de fire produs cu roți de tors simple a fost mărit de opt ori în același interval de timp cu ajutorul variantei mecanizate. Puterea aburilor era deja cunoscută. Utilizarea lor în scopuri industriale a fost cea mai mare descoperire care a sporit productivitatea oamenilor. În locul războaielor de țesut acționate prin forța brută a oamenilor, motoarele cu aburi puteau fi utilizate pentru acționare. Alte progrese, ca de exemplu, vaporul cu aburi sau (aprox. 100 de ani mai târziu) locomotiva cu aburi, au adus cu sine schimbări masive deoarece oamenii și bunurile puteau să se deplaseze pe distanțe foarte mari în mai puține ore.

Cea de-a doua revoluție industrială a început în secolul al XIX-lea odată cu descoperirea electricității și implementarea producției pe linia de asamblare. Henry Ford (1863–1947) a preluat ideea producției în masă de la un abator din Chicago: Porcii erau suspendați de benzi transportoare și fiecare măcelar realiza doar o anumită parte care îi revenea din procesul de sacrificare a animalului. Henry Ford a preluat aceste principii și le-a implementat în producția auto, făcând schimbări drastice în acest sens. În timp ce în trecut o stație asambla un întreg autovehicul, acum autovehiculele erau produse în etape parțiale pe banda transportoare - mult mai rapid și cu costuri inferioare.

Cea de-a treia revoluție industrială a început în anii ’70 din secolul al XX-lea, prin automatizarea parțială, prin folosirea de comenzi și computere programabile cu memorie. De la introducerea acestor tehnologii, acum putem automatiza un întreg proces de producție - fără asistență umană. Printre exemplele bine cunoscute în acest sens se numără roboții care realizează secvențe programate, fără intervenția oamenilor.

În prezent, este în curs de implementare cea de-a patra revoluție industrială. Aceasta este caracterizată de aplicarea tehnologiei informației și a comunicațiilor la nivel industrial, și poartă și denumirea de „Industry 4.0”. Se dezvoltă pe baza progreselor aduse cu sine de cea de-a treia revoluție industrială. Sistemele de producție care folosesc deja tehnologia informațională sunt extinse printr-o conexiune la rețea și dispun, cu alte cuvinte, de o dublură digitală pe internet. Acestea permit comunicațiile cu alte unități și generarea de informații despre acestea. Acesta este următorul pas în automatizarea producției. Interconectarea tuturor sistemelor conduce la „sisteme de producție fizice cibernetice” și, prin urmare, beneficiem astfel de fabrici inteligente, în care sistemele de producție, componentele și oamenii comunică printr-o rețea, iar producția este aproape autonomă.

Cart

Coșul dvs.

Articol înlăturat. Anulare